
Miten puhua melusta esimerkiksi naapuruston kanssa?
“Mitä nämä desibelit oikein tarkoittavat?” on kysymys, jonka ammattilaiset YVA / ympäristölupa / naapuruston kanssa pidetyissä yleisötilaisuuksissa usein kuulevat.
”Onko 40 dB paljon vai vähän?”
”Mitä melumallinnus kertoo melutilanteesta minun pihassani?”
Kysymykset kumpuavat usein huolesta, jota ihmiset tuntevat. Toisaalta ne myös kertovat yhteisen puhetavan - yhteisen kielen puutteesta.
Olemme vuosien varrella tehneet esityksiä teollisuudelle ja energian tuotannolle sidosryhmätilaisuuksiin, joissa käydään ääneen ja meluun liittyvät peruskäsitteet konkreettisella ja helposti lähestyttävällä tavalla läpi.

Tyypillisesti naapurustolle ja muille sidoryhmille suunnatussa esityksessä käydään läpi mm. seuraavat asiat:
-
Mitä ääni on?
-
Miten havaitsemme äänen?
-
Miten ympäristömelua mitataan?
-
Perussanastoa, esim.
-
Äänenvoimakkuus,
-
Äänen nopeus
-
Äänen korkeus
-
-
Kuinka paljon desibelejä? (Esimerkkejä / nauhoituksia / livegraafeja erilaisista äänenvoimakkuuksista)
-
Ääniesimerkkejä esim. miten kuorma-auton ohiajo, moottorikelkka, linnunlaulu vaikuttaa melukuvaajiin tai vaikkapa miltä tuulivoimapuisto kuulostaa kilometrin päästä.
Melu on asia, joka saattaa herättää voimakkaita tunteita ihmisissä. Yhteinen sanasto ja ymmärrys äänen ominaisuuksista edesauttaa kuitenkin aidon dialogin syntyä osapuolten välille. Tutkittu tieto edesauttaa tunnetusti myös keskustelua.
Ympäristömelun mittaamisen ja äänimaisemien analyysin palvelut kuuluvat myös AuresSound® palveluvalikoimaan, samoin kuin viranomaisraportointi.
Mikäli sidosryhmäpresentaatio voi tulla jatkossa tarpeeseen, niin laita minulle tai Roylle viestiä: räätälöimme teille sopivan kokonaisuuden.
Antti Leskinen, CEO - antti.leskinen@apl.fi
Roy Hjort, Head of Reporting - roy.hjort@apl.fi
